Veel Europese landen gebruiken een accrediteringsprogramma om de kwaliteit van hun zorg op te volgen en te verbeteren. Om hun aantal Michelin-sterren te bepalen, zeg maar. In België bestaat zo’n systeem nog niet. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht in samenwerking met Eurogroup Consulting of het ook in ons land haalbaar zou zijn.
De kwaliteit van een ziekenhuis kan via verschillende methodes gemeten worden. Denk bijvoorbeeld aan de ISO-certificatie en de accreditering. Het KCE vergeleek dergelijke accrediteringsprogramma’s in 14 Europese landen, en kwam tot het besluit dat de kwaliteit van het ziekenhuis stijgt na de invoering van zo’n programma. De wachttijden werden minder lang, en er waren minder ziekenhuisinfecties. Of de accreditering ook de patiëntenuitkomsten verbetert, is nog niet bewezen.
Voorwaarden
In België bestaan al wel enkele initiatieven voor kwaliteitsverbetering, maar dat zijn stuk voor stuk losstaande, individuele projecten. Van een globale visie en aanpak is vooralsnog geen sprake. Om daar te komen, moet volgens de studie van het KCE eerst aan volgende voorwaarden worden voldaan:
- de doelstellingen moeten duidelijk gedefinieerd worden en vertaald naar meetbare indicatoren;
- de functies en de verantwoordelijkheden van de verschillende betrokken partijen (bijvoorbeeld het ziekenhuis en de overheid) moeten bepaald worden;
- er moet uniformiteit komen tussen de bestaande systemen om kwaliteit te meten;
- er moet onderzocht worden welke aanpassingen nodig zijn aan de bestaande wetgeving rond kwaliteitszorg in ziekenhuizen;
- er moet een schatting gemaakt worden van alle inspanningen en kosten voor elk ziekenhuis, want een accrediteringsprogramma invoeren is een belangrijke investering.
Politieke beslissing
Of het een goede zaak is om in België een accrediteringsprogramma in te voeren, daar spreekt het KCE zich niet over uit: het al dan niet opzetten ervan is een politieke beslissing.
Wat is het KCE?
Het KCE of het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg is een autonome instelling die werd opgericht in 2003. Het KCE voert wetenschappelijke studies en analyses uit. De resultaten daarvan worden door de overheid gebruikt bij het nemen van beslissingen over gezondheidszorg en ziekteverzekering. Het KCE heeft geen invloed op de beslissingen, maar toont wel de weg naar de best mogelijke oplossing. U leest meer op www.kce.fgov.be.
dinsdag 20 mei 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten