Door hun energieverbruik nauwkeurig te meten en op te volgen, kunnen bedrijven aanzienlijk besparen op hun energiefactuur. Enkele kleine aanpassingen aan het gebouw zorgen er bovendien voor dat de besparing niet eenmalig is, maar blijvende winst oplevert. Dat is het standpunt van Reus, wat staat voor Rational Energy Use and Solutions. Reus ontwikkelde een totaalpakket voor een beter energiebeheer, op maat van ziekenhuizen, scholen, postkantoren, overheidsgebouwen en sinds kort ook rust- en verzorgingstehuizen. Het pakket kreeg de passende naam Energy Usage View.
Energy Usage View is een online energiebeheerplatform. Vooraleer een bedrijf met het pakket aan de slag gaat, plaatst een ingenieur van Reus een teller op diens meters van water, gas en elektriciteit. Het bedrijf krijgt via het internet toegang tot het energieplatform, en volgt van daaruit haarfijn het verbruik, per week, per dag, tot zelfs per kwartier. Tegelijkertijd analyseert Reus het verbruik, en formuleert op basis daarvan concrete oplossingen voor een efficiënter energiebeleid. “Deze metingen leveren vaak verrassende resultaten op”, zegt Steven Cuyvers, project ingenieur bij Reus. “Vaak merken we bijvoorbeeld dat er ‘s nachts permanent waterverbruik is. Dat komt doorgaans door lekkende toiletten, een oorzaak die je makkelijk kan aanpakken. Maar zoiets kom je nooit te weten als je enkel globale maand- of jaarcijfers ter beschikking hebt.” Na drie maanden van metingen brengt Reus opnieuw een bezoek aan het gebouw, dit keer om concrete oplossingen voor te stellen zoals een herprogrammering van de insteltijden van de verwarming of een scherpere instelling van de nachtverlaging. Steven Cuyvers: “We proberen daarbij altijd uit te gaan van de bestaande infrastructuur. Die kunnen we vaak optimaliseren door de regelaars correct af te stellen, het hydraulisch evenwicht te herstellen, een sturing per kring te realiseren, enzovoort. We maken een gedetailleerd overzicht van de kosten: de mogelijke investering, de besparing en de terugverdientijd. Zo wordt de besparing heel concreet. We maken ons sterk dat er minstens tien procent kan bespaard worden, maar wie meegaat in ons verhaal kan de energiefactuur terugschroeven tot wel zestig procent.”
Prijs
Voor de opstart van het systeem met telkens één meter voor gas, water en elektriciteit betalen bedrijven 3.500 euro. Het jaarlijkse abonnement voor het gebruik van het e-platform en de teller die dagelijks de metingen doorbelt, kost 300 euro per jaar. Dankzij de verschillende subsidies voor energie-audits kunnen bedrijven daarvan tot vijftig procent recupereren. Tel daarbij de besparing op de energiefactuur, en de investering betaalt zichzelf binnen enkele jaren terug.
Ontstaan
De oprichter van Reus is industrieel ingenieur Wilfried Gilis. Hij verdiepte zijn kennis over energieverbruik als hoofd van de technische dienst van de gemeente Geel, en tijdens functies in diverse bouwbedrijven, onder meer in Irak en Nigeria. Tijdens zijn loopbaan merkte hij dat het meten en onderzoeken van energieverbruik in grote gebouwen belangrijke informatie oplevert die tot aanzienlijke besparingen kan leiden. Vanuit die overtuiging startte hij Reus op in 1997. Vandaag werken er een vijftiental industriële en bouwkundige ingenieurs. Ook de technici hebben een ingenieursopleiding achter de rug. Reus telt intussen 9.000 klanten, waaronder scholen, gemeentes, postkantoren, ziekenhuizen en het Belgisch leger. Meer info vindt u op www.reus-int.com.
dinsdag 20 mei 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten