Om een correcte ziekenhuisfinanciering te bepalen, moet meer rekening gehouden worden met de aandoening van de patiënt én met zijn verpleegkundige zorgbehoefte, zo blijkt uit een recente studie.
Belgische ziekenhuizen ontvangen een budget van het RIZIV en de FOD Volksgezondheid. Hoe groot dat budget is, wordt onder meer bepaald op basis van patiëntengegevens zoals het aantal ligdagen, de soort en de ernst van de aandoening en de nodige geneesmiddelen. België is één van de weinige landen waar ook gegevens over de verpleegkundige zorg meetellen in de financiering. Dit systeem zorgt er evenwel voor dat afdelingen met veel verpleegkundigen bevoordeeld worden, terwijl afdelingen waar veel zorg effectief nodig is (denk bijvoorbeeld aan de geriatrische zorg) niet in het systeem worden opgenomen. Bovendien wordt de evolutie in de praktijk niet opgevolgd.
Reële zorgbehoefte
Uit de studie blijkt dat meer rekening moet gehouden worden met de aandoening of met de reële zorgbehoefte van de patiënt. Een van de meest gehoorde kritieken op deze stelling is dat het té complex is om te bepalen hoeveel verpleegkundigen (en dus welke financiering) nodig zijn om aan die zorgbehoefte te beantwoorden. Maar uit de resultaten van de studie blijkt dat het wel degelijk mogelijk is om een betrouwbare en bruikbare maat te berekenen om de nood aan verpleegkundige zorg bij de patiënt te bepalen.
Beleidsmakers beslissen
Met andere woorden: volgens de studie kunnen de beperkingen van het huidige systeem volledig worden weggewerkt. Het is nu aan de beleidsmakers om te beslissen of dit nieuwe systeem wordt toegepast op de financiering van de verpleegkundige zorg in Belgische ziekenhuizen.
dinsdag 20 mei 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten