Ten laatste op 1 januari 2009 moeten alle openbare gebouwen met een vloeroppervlakte van meer dan 1000m2 beschikken over een energieprestatiecertificaat voor publieke gebouwen. Deze regel is dus ook van toepassing op zowat alle welzijns- en gezondheidsvoorzieningen.
Energiebesparing is een actueel thema. Niet alleen de zorg om het milieu, ook de steeds stijgende energieprijzen dwingen ons om bewuster met energie om te gaan. In het kader daarvan bepaalde Europa een richtlijn (2002/91/EG) betreffende de energieprestatie van gebouwen. De Vlaamse regering volgde met de invoering van het energiecertificaat voor publieke gebouwen. Dat certificaat wordt gebaseerd op het gemeten energieverbruik, en moedigt overheidsdiensten en publieke organisaties aan om hun energieverbruik nauwkeurig op te volgen.
Wat is het?
Het certificaat bestaat uit twee delen. Een eerste draait om een kengetal, dat door de overheid wordt toegekend op basis van de karakteristieken van het gebouw en het verbruik gedurende één jaar. Dat kengetal drukt dus eigenlijk het precieze verbruik uit. Het tweede deel bestaat uit advies waarin energiebesparende maatregelen worden toegelicht. Eens organisaties beschikken over een energieprestatiecertificaat, moeten ze dat uithangen op een voor het publiek duidelijk zichtbare plaats.
Wie maakt het?
Het energieprestatiecertificaat kan opgemaakt worden door een erkende interne of externe energiedeskundige. Is deze intern, dan gaat het om een werknemer van de instelling met minimaal twee jaar ervaring op het gebied van energiezorg. Externe energiedeskundigen vindt u via de link www.energiesparen.be. Het energieverbruik moet gedurende één jaar worden opgevolgd. Om tijdig over het certificaat te kunnen beschikken, zijn de meeste organisaties daar al mee begonnen in december 2007. De interne of externe energiedeskundige maakt het certificaat met behulp van een webtoepassing van het Vlaams Energieagentschap.
Vragen
Meer informatie vindt u op de website www.energiesparen.be/energieprestatie. Hebt u nog vragen, dan kunt u daarmee steeds terecht op het adres energie@vlaanderen.be.
dinsdag 20 mei 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten