Afval is slecht voor het milieu, en de verwerking ervan kost handenvol geld. Als antwoord daarop introduceerde Magec het droogverpulveren: een economisch en ecologisch systeem dat geschikt is voor grootkeukens die meer dan 50 personen bedienen. Het systeem wordt nu al dagelijks gebruikt in bijvoorbeeld overheidsgebouwen, ziekenhuizen en rusthuizen.
Magec (Materialen en Apparaten voor Gas, Elektriciteit en Cokes) werd in 1945 opgericht door de Belgische elektriciteits- en gasmaatschappijen. Oorspronkelijk wilde het bedrijf het verbruik van elektriciteit en gas stimuleren, en aan gezinnen meer comfort bieden na Wereldoorlog II. Vandaag is Magec Belgisch marktleider inzake huishoudkeukens en biedt het bedrijf een ecologische en economische oplossing voor het afvalprobleem in grootkeukens: het droogverpulveren.
Van afval tot energie
Hoe verloopt droogverpulveren? In de keuken wordt een inwerpstation voorzien, waar al het restafval in geworpen wordt. Alles wordt verwerkt, van voorbereidingsafval en tafelafval tot onbruikbare, gedateerde of bedorven producten. Dat afval wordt via een inox buis onmiddellijk weggezogen naar een hoofdvergaarbak, waar het verpulverd wordt. Dat gebeurt zonder toevoeging van water of andere producten, waardoor het mengsel makkelijk kan ontbinden. In deze fase is het afval veranderd in een melkachtige vloeistof die constant gemengd wordt, zodat ze homogeen blijft en vergisting wordt vermeden. Het mengsel bevindt zich intussen in de ontbindingsfase en is reeds met 25 procent gereduceerd. In de hoofdvergaarbak is plaats voor 1.500 tot 1.800 liter. Is die helemaal gevuld, dan wordt alles binnen enkele minuten overgebracht van de vergaarbak naar een vrachtwagen. Dat gebeurt via een volledig gesloten systeem, dat geen geurhinder veroorzaakt. Via een biogasinstallatie wordt het afval ten slotte omgezet in groene energie.
Toekomstgericht
Magec gaat ervan uit dat in een modern en rendabel bedrijf ecologie en economie hand in hand gaan. Investeren in milieubeheer is ook investeren in bedrijfsbeheer. Bovendien komt het droogverpulveren tegemoet aan de eisen van de toekomst: de kosten om afval te storten blijven stijgen, terwijl de vraag naar groene energie steeds luider klinkt. De voorschriften in verband met oppervlaktewateren verstrengen. En naast dit alles doen bedrijven steeds meer inspanningen om zich een ecologisch imago aan te meten.
Award
Magec heeft intussen een stevige voet aan wal in de zorgsector, en werkt onder meer voor het AZ Groeninge (Kortrijk), het Stedelijk Ziekenhuis van Roeselare, de Volkskliniek in Gent en het Sint-Jozef in Londerzeel. In november 2006 ontving Magec de ‘Innovation Award’ voor het meest baanbrekende product op de Horecabeurs in Flanders Expo. Meer informatie vindt u op www.magec.be.
dinsdag 20 mei 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten